Pridelava medu

Pridne in marljive, kot je za čebele dejstvo,  letos nabirajo velike količine medu. Tokrat je bilo na vrsti točenje kostanjevega medu.

Bil je soparen torek, vročina nas je zdelovala. Sezona paše na kostanju se je zaključila in delo je bilo treba opraviti.  Čebele so bile bolj vznemirjene kot navadno. Prav tako kot ljudje, so vremensko občutljive. Ste že kdaj opazili kako se strnejo v grozd pred panjem in se hladijo?

 V čebelarski opravi sem se odpravil k čebelnjakom. Z vsem spoštovanjem do teh drobcenih bitij, sem začel odkrivat panje, zlato satovje je bilo polno medu. Vsakič sem presenečen kako jim uspe, v skrbi za obstoj, nabrati in pridelati toliko medu. Ni kaj, so navdih za vsakega delavca, vzor marljivosti. Mirno sem dokončal delo, zaščiten s čebelarsko obleko, brez bi verjetno kasiral kako naravno »anti revmatično« injekcijo, saj so bile res nemirne.

Zvečer je bil med pretočen v kozarce in pripravljen za prodajo. Upam, da se tudi uporabniki kdaj pa kdaj, kot jaz, zamislijo, koliko nam je od narave podarjeno.
Zlati nektar – eliksir za dolgo življenje.